Estimats senyors i senyores de la Junta de Govern de Mutxamel:
Vostés han sigut escollits pels veïns del nostre poble per a dirigir el funcionament del municipi. És a dir, la seua obligació és la de millorar el benestar dels mutxamelers i, sobretot, solucionar els problemes del veïnat. No cal dir que són molts els aspectes en els que és fàcil percebre la seua implicació i interés a millorar la vida dels nostres ciutadans, però, s’han parat a reflexionar que la millor manera de solucionar els problemes és, de partida, no crear-ne més?
Van originar un problema allà on no existia: en l’avinguda Enric Valor. A la ciutadania no li preocupava el nom d’eixe carrer, igual que ara potser tampoc els importe que es diga Avinguda d’Espanya. Però: quin és el missatge que van transmetre a l’opinió pública local, comarcal, provincial, autonòmica, acadèmica i, fins i tot, nacional? Que calia substituir el nom d’un escriptor valencià en favor de l’Espanya a què, si ho pensen bé, ell també representava, doncs Enric Valor era tan espanyol com vostés. La simbologia que amaga este fet és molt gran, i vostés, segur, en són ben conscients.
De nou sembla que volen crear un altre problema allà on no existeix: en la retolació en valencià de les dependències públiques municipals. Una norma que, durant dècades, no ha ocasionat cap problema al veïnat, que entén que som un poble de parla tradicionalment valenciana i que seguiria entenent a la perfecció que el nostre mercat es retolarà en valencià o, almenys, en les dues llengües oficials del poble.
Però m’agradaria recordar-los un altre camp que vostés dominen: el de la legalitat. Perquè, com saben, les lleis estan per a complir-les i vostés no ho estan fent:
- El Decret 145/1986, de 24 de novembre, de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, diu que: «es retolarà en valencià la senyalització de (…) les entitats locals radicades a la Comunitat Valenciana i dels serveis que aquestes gestionen».
- El Reglament de Normalització Lingüística del Valencià per al Municipi de Mutxamel, resa que «l’Ajuntament de Mutxamel ha de promoure i utilitzar el valencià en totes les dependències municipals».
- La Carta de les Ciutats Educadores afirma que «la ciutat promourà la valoració, el coneixement, l’aprenentatge i ús de les llengües presents a la ciutat com a element integrador i factor de cohesió entre les persones».
- L’Estatut d’Autonomia afirma que «la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià» i defén «el coneixement i l’ús de la llengua valenciana, de la cultura pròpia i singular del nostre poble, i dels seus costums i tradicions». Altres punts que de segur coneixen són que «s’atorgarà especial protecció o respecte a la recuperació del valencià» i que «es delimitarà per llei els territoris en els quals predomine l’ús d’una llengua o altra». Com vostés saben, Mutxamel és un poble històrica, legal i oficialment de parla valenciana.
- Per últim, acudint a la Constitució Espanyola, cal recordar que Espanya és un país on «la riqueza de las distintas modalidades lingüísticas de España es un patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección«.
Saben perfectament que no estan vetlant pel nostre patrimoni cultural amb mesures com la de l’avinguda Enric Valor, el Mercat i, si recorden, quan el Partit Popular va bloquejar el nomenament d’Arcadi Blasco com a Fill Predilecte de Mutxamel.
La Constitució, l’Estatut, la Llei d’Ús del Valencià, la Carta de les Ciutats Educadores i el propi Reglament de l’Ajuntament de Mutxamel van en direcció contrària a les seues mesures.
I jo, un humil veí de Mutxamel, sé que (malauradament), no reflexionaran. Seguiran avant i retolaran el Mercat de Mutxamel en llengua castellana, com també van fer amb el canvi del nom de l’avinguda Enric Valor i amb la condecoració negada a Arcadi, desoint l’opinió pública que no veu els problemes que vostés volen veure.
Sé que se senten legitimats per fer el que vulguen però, no s’obliden, el poder no els legitima per a saltar-se les normes ni per a crear problemes allà on els veïns no els veuen.
Tan bé com treballen per al poble i tan malament que tracten la pròpia cultura…