martes , 3 octubre 2023
Inicio - Sant Joan Actual - COMPROMÍS RECLAMA SOLUCIONS PER A L’ARXIU HISTÒRIC DE SANT JOAN

COMPROMÍS RECLAMA SOLUCIONS PER A L’ARXIU HISTÒRIC DE SANT JOAN

Des del 8 d’octubre, l’Arxiu Municipal de Sant Joan ha tancat les seues portes a qualsevol consulta o transferència de documentació arran les aparicions d’humitats i goteres en el dipòsit. Una situació que es repetix constantment des de la seua inauguració en 2011, on el material d’este espai s’ha vist amenaçat en diverses ocasions per humitats i per avaries en les canalitzacions provinents de la cafeteria de l’edifici, que es troba just damunt del dipòsit d’arxius.

És per això que Compromís ha presentat un prec a l’equip de govern per avaluar les inversions necessàries per a canviar la ubicació del dipòsit que, segons la formació, no complix amb la llei valenciana d’arxius, la qual establix que «els dipòsits hauran de tenir les mesures de seguretat necessàries que garantisquen la idoneïtat de la conservació de la documentació, evitant els llocs inundables o que presenten problemes d’humitat i conservació». Per a major gravetat de l’assumpte, el sistema de climatització que extreia la humitat de l’arxiu porta sense funcionar des de 2014.

Estes deficiències i necessitats han estat informades pel tècnic responsable de l’arxiu a la regidora de Cultura, màxima responsable. Inclús s’ha alertat de la possibilitat de concórrer en un delicte contra el patrimoni de l’article 324 del Codi Penal.

Així i tot, no es tracta només del compliment de la legalitat, sinó de la dignitat amb què ha de conservar-se el nostre patrimoni documental. Per esta raó, Compromís reclama també l’aprovació del reglament d’arxius, que porta des de l’any 2014 damunt la taula i sense aprovar i que permetria la creació d’una comissió de valoració que s’encarregaria d’analitzar documents i depurar-los. «Els arxius alberguen documentació molt sensible i, a més, són la base documental de la història de Sant Joan. Este govern ha de complir la llei i garantir la seguretat i dignitat de la nostra memòria col·lectiva» ha sentenciat Sergio Agueitos.

Puedes ver también...

El equipo de gobierno hace balance de los 100 primeros días de mandato

El ayuntamiento logra una subvención de fondos europeos de 1’6 millones de euros para modernizar, …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *