domingo , 14 abril 2024
Inicio - Sant Joan Actual - Presentació de la novel·la «Res a amagar» en el Dia de l’Orgull LGTBI

Presentació de la novel·la «Res a amagar» en el Dia de l’Orgull LGTBI

L’obra va quedar finalista del premi Ciutat de Torrent de narrativa juvenil

• Diversitat familiar, bullying, homofòbia i drets LGTBI, temes centrals de Res a amagar

• Serà el dijous 28 de juny a les 19.30h a la Biblioteca de Sant Joan d’Alacant

• És la primera novel·la de l’escriptora Anna Boluda Gisbert, que va ser alumna del CEIP  Rajoletes i l’IES Lloixa de Sant Joan d’Alacant

Gina té 14 anys, ganes de fer amistats a l’institut nou i dos mares amb les que s’ho explica tot. Però darrere del recent canvi de poble s’amaguen uns quants secrets. Amb aquest argument inicial es presenta Res a amagar, novel·la finalista del premi de narrativa juvenil Ciutat de Torrent 2017 i recentment publicada per l’editorial Tabarca.

Res a amagar és una novel·la sobre la diversitat familiar, el bullying i l’homofòbia, però també sobre l’amistat, la complicitat, la valentia i els drets de les persones LGTB. Està especialment pensada per a l’alumnat de secundària, però també és una lectura interessant per al públic adult, que descobrirà com hem avançat com a societat en els últims tres anys pel que fa a la diversitat afectiva i sexual.

Visibilitzar la diversitat

El text posa de relleu la invisibilitat, encara, dels diversos models familiars. Tretze anys després del canvi legal que permet el matrimoni igualitari a Espanya, les famílies homoparentals són pràcticament invisibles, socialment i fins i tot per a l’administració, com ho prova el fet que molts formularis continuen demanant el nom d’un pare i una mare. Res a amagar reflexa també altres realitats familiars: adolescents que viuen amb una àvia, mares soles o famílies on hi ha persones amb diversitat funcional.

Bullying i homofòbia

Les dades mostren que l’homofòbia és un factor destacat als casos de bullying als centres educatius. Un estudi de COGAM afirma que el 80% de l’alumnat LGTB amaga la seua opció sexual als instituts de secundària i és tres voltes més probable patir agressions si es mostra obertament. Més enllà de les xifres, la diversitat sexual continua sent un tema poc tractat a molts centres educatius, i abordar-los a l’aula sovint depén de la bona voluntat del professorat. Res a amagar vol ser una eina més per ajudar a reflexionar sobre aquesta realitat i previndre l’assetjament i l’homofòbia.

L’autora

Anna Boluda Gisbert (Alcoi, 1976) és periodista i realitzadora de vídeo i actualment viu a cavall entre València i Xàbia. Va passar part de la infància i l’adolescència a Sant Joan d’Alacant, on va ser alumna del col·legi Rajoletes i de l’institut de secundària Lloixa. Té un interés especial pels temes socials, els drets de les dones, els infants i les persones LGTBI. Ha guanyat diversos premis internacionals amb els documentals Queer Spawn i Homo Baby Boom sobre famílies homoparentals. Recentment ha començat a escriure ficció. Ha sigut finalista de diversos premis literaris de relat curt i ha publicat una obra de no ficció sobre memòria històrica.

Res a amagar és la seua primera novel·la juvenil.

Presentació a Sant Joan d’Alacant

La presentació de Res a amagar a Sant Joan d’Alacant serà dijous 28 de juny, Dia de l’Orgull LGTBI, a la Biblioteca Municipal de Sant Joan d’Alacant, dins la Setmana Orgull LGTBIQ+ organitzada per l’ajuntament del municipi.

 

Puedes ver también...

El XXIV Festival de Cine amplía sus premios y actividades para tener más presencia en Sant Joan

El certamen 2024, dedicado al cine musical, será del 21 de abril con el concierto …

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *