El dijous 5 de març alumnes dels instituts de secundària van assistir a la representació de Rita Trobador que l’Ajuntament de Mutxamel va organitzar dins de les activitats programades per a commemorar el dia de la Dona.
Rita Trobador és una producció d’Esclafit Teatre, escrita i dirigida per Joan Nave i interpretada per Roo Castillo i Joan Nave.
Com podem llegir en la sinopsi de l’obra: “Aquest és un espectacle de dones-Camí. De dones-Creadores. De dones-Tòtem. Una obra de dones amb veu i lletra. De determinació i de lluita. És un cant i un crit d’autoafirmació. Acudiu amb roba còmoda. Obriu el cor i gaudiu del viatge.”
L’alumnat va seguir atent el camí descrit sobre l’escenari que ens porta des del segle XII als nostres dies mostrant com les dones, tot i haver tingut un paper destacat han sigut silenciades i cal conéixer-les. Un camí que en els nostres dies la dona continua obrint contra estereotips i paranys, disfressats a voltes de sentiments. Un camí on la dona no pot permetre que se la faça callar, ni permetre que se li trenque el dret a conéixer, a aprendre, a construir la seua vida sense imposicions.
Un altre acte a destacar del dijous 5 de març, va ser el concert que es va realitzar a la vesprada a l’Auditori del Centre Social José Bernabéu Alberola, de la mà del duo Ekriktiko, compost per Mónica Marí al violoncel i Carolina Santiago al piano, una proposta destinada a Las Descatalogadas.
Un programa compost d’una banda per dones compositores que van ser silenciades i oblidades malgrat el seu talent (Nadia Boulanger, Ethel Smyth i Maria Szymanowska); i d’altra banda, a la visibilització de grans obres d’elles i del compositor Gaspar Cassadó, que es troben descatalogades, no editades o fora del domini públic.
Un concert emotiu, que va servir per a iniciar els actes destinats al Dia Internacional de Dona i retre homenatge a totes les dones oblidades i no reconegudes.
En l’auditori de la Casa de la Cultura el divendres 6 de març vam poder veure una aproximació a les dones espanyoles de principis dels anys 30 del segle passat quan encara no tenien dret al vot, en el muntatge que la CIA Adán Rodríguez-El teatro del Buscavidas ha fet de l’obra d’Alberto Miralles Cuando las mujeres no podían votar.